Coneix BAU

BAU és un centre d’estudis universitaris d’arts i disseny ubicat a Barcelona i adscrit a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, que imparteix estudis oficials de Grau en Disseny i Grau en Belles Arts dins l’Espai Europeu d’Educació Superior. 
Espais per a la docència i l'experimentació i per al foment de la innovació i la recerca

BAU té com a missió ser un motor de coneixement i d’innovació al servei de la societat. Es centra en l’atenció a l'alumnat i la seva formació global per tal que incorporin els valors del respecte, l’equitat, el compromís social i la responsabilitat envers les persones i el rigor professional.

L’oferta acadèmica es concreta en les titulacions universitàries de Grau en Disseny i Grau en Belles Arts (1r cicle), en el Màster Universitari oficial (2n cicle), en els Màsters i Postgraus (títols propis universitaris) i en el Programa de Doctorat en Disseny i Comunicació de BAU/UVic-UCC (3r cicle).

Paral·lelament, i en el marc de la Formació Continuada, BAU ofereix un Diploma en Disseny GràficCursos d’Especialització online —en col·laboració amb la reconeguda universitat australiana RMIT— i els cursos de la Universitat d’Estiu.

La qualitat de la formació, avaluada per l’AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya), certifica el present i el futur del projecte educatiu de BAU, que el curs 2022-23 celebra el seu 33è aniversari.

 

Més de 30 anys formant professionals per millorar el benestar de la societat

BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny, neix el 1989 fruit de les inquietuds d’un grup de professionals del disseny amb una ferma vocació docent i pedagògica. Aquell any es funda un centre d’estudis superiors en disseny, disruptiu, innovador i pluridisciplinari que complementa els models que aleshores oferien els centres formatius més tradicionals i acadèmics de la ciutat.

Des dels inicis, BAU s’inspira en l’esperit fundacional de la Bauhaus, la mítica escola de disseny fundada per Walter Gropius a Weimar (Alemanya) el 1919 i que va revolucionar la formació artística seguint criteris racionalistes i funcionals amb una clara vocació de transformació social.

L’any 2003, BAU aposta per instal·lar-se al Poblenou (22 @), el districte de la innovació i el disseny de la capital catalana. Es restaura un magnífic recinte industrial (edifici A) on s’habiliten espais específics per a la docència i l’experimentació, així com per al foment de la innovació i la recerca.

En el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), l’any 2009, BAU consolida la seva proposta d’estudis de 1r cicle i esdevé un centre adscrit a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), erigint-se com a centre pioner en oferir estudis universitaris de Grau en Disseny

El 2010 BAU impulsa un pla de Recerca amb GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social), reconegut per la Generalitat de Catalunya com a grup de recerca consolidat. Coincidint amb el 25è aniversari de BAU, el 2014 s’amplien les infraestructures amb una segona seu, l’edifici Llacuna. Quatre anys més tard, i amb l’objectiu de cobrir les noves necessitats formatives, es duu a terme una nova ampliació a l’edifici Pujades.

L'any 2017 neix la Unitat de Doctorat per a la direcció de tesis doctorals.

El 2019 BAU aconsegueix, conjuntament amb la UVic-UCC, el 3r cicle universitari amb la implantació del Programa de Doctorat en Disseny i Comunicació.

El 2021 BAU es converteix en el primer centre universitari privat català en oferir els estudis oficials de Grau en Belles Arts. També integra a les seves infraestructures una nova seu de 2.600 metres quadrats al cor del Poblenou, l’edifici Granada —a només 200 metres de les actuals instal·lacions.

BAU i la formació universitària

El disseny a BAU

Estudiar disseny a BAU és aprendre a imaginar nous sistemes de funcionament del món mitjançant la creació de trames de missatges, objectes, espais, cossos i energies que es connecten en relacions i situacions inèdites. Aconseguir-ho passa per observar críticament el món on vivim amb el desig de transformar-lo i transcendir-lo.

Estudiar disseny implica aprendre a fer recerca sense distingir entre la pràctica i la teoria, mitjançant l’anàlisi, la reflexió i l’assaig, generant prototips, maquetes, plànols i cartografies i innovant en eines, tècniques, metodologies i costums. 

El disseny condueix a fer de l’experimentació un mètode, a avançar entre proves i errors, a desenvolupar documentació creativa i pensament crític. A BAU, formar-se com a dissenyador comporta construir entorns col·lectius per treballar envoltats de companyes i companys amb qui compartir recerca, descobriments i inquietuds. 

Significa involucrar-se amb els altres, compartir idees i explorar nous conceptes, estètiques i  espais. Estudiar disseny condueix a capgirar preguntes, identificar reptes i aportar perspectives imprevistes per pensar i actuar diferent. Treballar des del disseny empeny a experimentar amb materials, amb idees, amb processos i sistemes per, així, explorar les relacions entre diversos àmbits del coneixement i sabers i proposar formes més sostenibles de viure en comú.

Estudiar disseny és entendre millor el món en què vivim; reflexionar sobre les relacions que establim amb objectes, persones i tot l’espectre no humà que ens envolta, com la tecnologia, les bactèries o els volcans; estimular la imaginació i activar l’enginy per especular sobre futurs possibles i desitjables; qüestionar límits de nocions com natura i cultura, i aprendre de forma col·lectiva a crear altres mons.

En definitiva, a BAU el Grau en Disseny té l’objectiu de formar dissenyadors amb ètica i compromís, professionals avançats que aportin recursos creatius i solucions innovadores per contribuir al creixement i al benestar social atenent valors d’igualtat, pluralitat i sostenibilitat.

L’art a BAU

Estudiar a BAU és aprendre a crear mons, a bolcar la creativitat en la creació de missatges, objectes, espais, relacions o situacions, cosa que implica observar críticament el món que ens envolta i el desig de transformar-lo.

El Grau en Belles Arts de BAU situa la pràctica artística en els grans debats i reptes de la societat contemporània, i neix amb la voluntat de contribuir a la transformació de la societat a través de l’art. També amb la convicció que la pràctica artística té una potència única a l’hora de proposar noves formes de sentir, de pensar i de viure, des de la sensibilitat artística, el compromís mediambiental i la responsabilitat social.

Amb el Grau en Belles Arts, BAU consolida la seva oferta formativa en els camps de les Arts i les Humanitats. L’estudiant de Belles Arts disposa ara d’un escenari excepcional per esdevenir un creador rellevant en la societat del present i del futur.

Des d’una clara perspectiva professionalitzadora, cuida la trajectòria de cada estudiant i posa a la seva disposició eines i metodologies perquè desenvolupi un llenguatge propi. Amb l’experimentació i la recerca com a pilars de l’aprenentatge, posa en contacte l’art amb les humanitats, les ciències i les tecnologies, i els futurs artistes amb el teixit cultural local i internacional.

Els estudis de Belles Arts permeten desenvolupar el pensament creatiu, la reflexió crítica, les metodologies de recerca, la gestió de projectes, les capacitats de comunicació i negociació i diverses habilitats tècniques i tecnològiques relacionades amb la pràctica artística. 

Professorat

BAU compta amb un equip docent format per doctors, llicenciats i professionals especialistes provinents d'àmbits tan diferents com el disseny, l'art, l'arquitectura, la fotografia, la publicitat, la sociologia, la filosofia, l'antropologia i la història.

BAU compta amb un equip docent multidisciplinari i cohesionat, format per doctors, llicenciats i professionals experts en arts i disseny i en àmbits tan diversos com l’antropologia, la fotografia, la filosofia, l’arquitectura, la publicitat, la literatura, la sociologia i la història.

Es tracta d’un professorat amb passió per la docència en arts i disseny, amb una cultura de treball oberta i integradora, que fa un seguiment personalitzat de la capacitació de cada estudiant. Un equip cohesionat que vetlla pel progrés individual i col·lectiu de l’alumnat, des del respecte i la col·laboració, per acompanyar-lo en el procés d’aprenentatge personal i professional.