Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, personalitzar i analitzar la navegació i mostrar publicitat relacionada amb les teves preferències. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració i més informació a la política de cookies
Acceptar

Coneix BAU

L’any 1989 neix BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Fruit de les inquietuds d’un grup de professionals del disseny amb una ferma vocació docent i pedagògica, es crea un centre d’estudis superiors de Disseny, modern, innovador i pluridisciplinari per complementar els models oferts pels centres formatius més tradicionals i acadèmics que existien a Barcelona en aquell temps.

Espais per la docència i l'experimentació i per al foment de la innovació i la recerca

L’any 2003, el Centre aposta per instal·lar-se al 22@, el districte de la innovació i del disseny de la capital catalana. Es restaura un magnífic recinte industrial de 6.000 m2 habilitant espais específics per a la docència i l’experimentació, pensats per fomentar la innovació i la investigació.

En el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), l’any 2009, BAU consolida la seva proposta i esdevé un centre adscrit a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), erigint-se així com a centre pioner en oferir estudis universitaris de Grau en Disseny. L’any

2011, BAU impulsa el seu primer grup en recerca: GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social) reconegut com a grup emergent per la Generalitat de Catalunya. Coincidint amb el 25è aniversari de BAU, el 2014 s’amplien les infraestructures amb un nou edifici de 2.000 m2.

L’oferta acadèmica de BAU es concreta en les titulacions universitàries de Grau, Màsters i Postgraus. També ofereix altres estudis com el Diploma en Disseny Gràfic “BAU Nit” i la Universitat d’Estiu, a més d’una gran varietat de cursos monogràfics.

La qualitat de la formació de BAU, avaluada per l’AQU –Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya–, certifica el present i el futur del projecte educatiu del nostre Centre.

BAU i el Disseny

El valor del disseny

El disseny es defineix com el procés de configuració mental anterior a la recerca d’una solució en qualsevol àmbit i habitualment utilitzat en el context de la indústria, l’arquitectura, la comunicació, l’enginyeria, la moda i altres disciplines creatives.

Actualment, es considera al disseny com un valor estratègic en la nostra societat per afavorir el benestar de les persones i la competitivitat de les empreses.

El disseny representa una cerca constant de talent creatiu i genera un moviment actiu pel seu valor com a dinamitzador social, cultural i econòmic.

Les empreses necessiten permanentment nous productes, serveis i idees innovadores per a ser més competitives i poder respondre als desitjos i les necessitats d’una societat cada vegada més canviant.

És per aquest motiu que, avui dia, la figura del dissenyador és clau en tots els àmbits socials i empresarials, ja que aporten solucions innovadores per contribuir a la millora del benestar i la transformació social des de la pràctica creativa i el compromís ètic.

El dissenyador de BAU

Estudiar disseny és aprendre a crear mons, a bolcar la creativitat en la creació de missatges, objectes, espais, relacions o situacions. Una cosa que implica no acceptar sempre el món que ens envolta tal com és, sinó voler transformar-lo. Per a això, és important saber analitzar-lo, entendre'l i finalment, canviar-lo.

D'aquesta manera, estudiar disseny implica aprendre a fer recerca mitjançant l’anàlisi, la reflexió, prototips, maquetes, eines, tècniques, etc.

Estudiar disseny comporta experimentació, error i assaig, documentació creativa i pensament crític. Suposa aconseguir treballar en entorns col·lectius envoltats de companyes i companys amb els quals es comparteixen descobriments i preocupacions. Significa involucrar-se amb els altres, compartir idees i explorar nous espais, estètiques i conceptes. Estudiar disseny porta a formular preguntes, identificar oportunitats, a respectar l'entorn i aportar solucions. Empeny a experimentar amb materials, amb idees, amb processos per així explorar les fronteres del  coneixement i proposar formes més sostenibles de viure en comú.

Estudiar disseny és entendre millor el món en què vivim; reflexionar sobre les relacions que establim amb els objectes i amb altres persones; estimular la imaginació per especular sobre futurs possibles i desitjables; qüestionar els límits fins on podem arribar i aprendre de forma col·lectiva a crear els mons futurs.

En definitiva, el Grau en Disseny de BAU té com a objectiu formar dissenyadors ètics i compromesos que aportin respostes i solucions creatives i innovadores per contribuir en el benestar i transformació social atenent valors d’inclusió, diversitat i sostenibilitat.

Professorat

A BAU comptem amb un equip docent format per doctors, llicenciats i professionals especialitzats provinents d'àmbits com el disseny, l'art, l'arquitectura, la fotografia, la publicitat, la sociologia, la filosofia, l'antropologia, la història ...

Es tracta d’un professorat apassionat del disseny  amb una filosofia de treball oberta i integradora, que fa un seguiment personalitzat de l’aprenentatge de cada alumne i que vetlla pel seu progrés individual des del respecte i la col·laboració, per ajudar-lo a créixer com a professional i com a persona.