Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, personalitzar i analitzar la navegació i mostrar publicitat relacionada amb les teves preferències. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració i més informació a la política de cookies
Acceptar
Veure tots els màsters i els postgraus

Màster universitari en investigació i experimentació en disseny

Màster Oficial amb accés a programes de Doctorat que forma a dissenyadors professionals capaços de desenvolupar projectes orientats al benestar i la transformació social, des d'una perspectiva científica, crítica i sostenible, i basats en l'experimentació material, tecnològica i conceptual.

 • Edició: 3a
 • Període lectiu: Del 2 d'octubre del 2019 fins al juny del 2020. Presentació del TFM: juliol del 2020.
 • Horari: Dimarts, dimecres i dijous de 15:45 a 18:45 h
 • Modalitat: Presencial
 • Idioma: Espanyol
 • Preu: 9.600 €
 • Titulació: Títol de Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny atorgat per la Universitat UVic-UCC.
 • Crèdits: 60 ECTS

Presentació

El Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny té com a objectiu formar investigadors i professionals del disseny compromesos amb una societat cada cop més canviant, capaços de respondre a les necessitats d'aquesta i contribuir, per tant, al benestar i la transformació social. Per aquest motiu, aquest Màster es presenta com un espai on generar coneixement i desenvolupar també un sentit crític, amb i des del disseny, a partir de la investigació, la pràctica creativa i el compromís ètic.

El pla d'estudis d'aquest màster ofereix una formació multidisciplinària on es dóna entrada a metodologies d'investigació que procedeixen de disciplines fins ara alienes a la professió, com són les ciències polítiques i socials. Aquestes, juntament amb els estudis culturals i la investigació artística, configuren les diferents assignatures que conformen el màster, on es combina la teoria i la pràctica. Perquè aquest màster no concep la investigació sense l'experimentació, la preocupació pel fet polític sense la preocupació pel que és sensible, la teoria sense la creativitat tècnica, l'experimentació material sense l'estètica.

Objectius

En el marc d'un màster oficial, el Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny desenvolupa les competències necessàries perquè els estudiants puguin accedir, posteriorment, a un programa de doctorat. Així mateix, el seu caràcter professionalitzador respon a la demanda cada cop més gran de professionals del disseny amb una formació molt més transversal, capaços de treballar en processos col·laboratius i entenent el disseny com a mitjà per a la transformació social.

Pla d'estudis

El Màster Universitari en Investigació i Experimentació en Disseny està estructurat en 60 ECTS: 36 ECTS de caràcter obligatori, comuns per a tots els estudiants; 30 ECTS de caràcter optatiu dels quals s'hauran de cursar només 12 ECTS escollits de dues assignatures optatives de mòduls/matèries diferents (6 ECTS de cadascuna d'elles); i, per últim, 12 ECTS del TFM.

* De la matèria Mètodes experimentals s’haurà de cursar una d’aquestes dues assignatures optatives: fer Investigar amb dades o Etnografies i disseny.
** De la matèria Eines i treball en disseny s’haurà de cursar una d’aquestes tres assignatures: Disseny i control numèricDisseny digitalPràctiques.

Estructura

Crèdits matèries obligatòries: 36 ECTS
Crèdits matèries optatives: 12 ECTS
Crèdits Treball Final del Màster: 12 ECTS
Crèdits totals: 60 ECTS

Programa

Matèria 1 - Estratègies i polítiques de disseny

Es compon de dues assignatures obligatòries de 6 ECTS cadascuna:

 • Disseny ficció, crític i especulatiu
 • Innovació social i disseny col·laboratiu.

En aquesta matèria es planteja el disseny com una pràctica amb implicacions polítiques i socials, que ha d'abordar-se des de projectes pràctics i reflexions conceptuals. Amb aquesta finalitat s'utilitza la ficció o el disseny crític com a eines per estimular l'especulació en la pràctica del disseny; i des d'una perspectiva crítica al fenomen de la innovació social, s'exploren formes de disseny participatiu i de base col·laborativa.

Matèria 2 - La vida social de les coses

Es compon de dues assignatures obligatòries de 6 ECTS cadascuna:

 • Cultures Materials i ecologies del disseny
 • Disseny, poder i societat. 

A través de diferents disciplines acadèmiques i dels seus corresponents mètodes d'investigació, com ara les ciències socials, l'antropologia i les ciències culturals, s'investiga des de i amb el disseny amb la finalitat d'establir els fonaments de les anomenades cultures materials que permeten entendre el disseny des d'una perspectiva més complexa. Amb aquest objectiu s'analitzen la política, ètica i estètica dels objectes.

Matèria 3 - Metodologies d'investigació en art

Es compon d'una assignatura obligatòria de 6 ECTS:

 • Investigació en art i disseny

En aquesta matèria s'aborda la investigació des de l'àmbit de l'art i del disseny, tant des d'una dimensió conceptual com des de la pràctica i, així mateix, des de la teoria i l'experiència. S'analitza l'evolució de les metodologies d'investigació a través de la història i es dóna una panoràmica de les pràctiques en la creació contemporània a través de diferents casos d'estudi on s'incorporen i 'entrecreuen diferents àmbits de coneixement.

Matèria 4 - Mètodes experimentals

Es compon de dues assignatures optatives de 6 ECTS cadascuna:

 • Investigar amb dades 
 • Etnografies i disseny 

Aquesta matèria contribueix a aprofundir en mètodes d'investigació pràctica de disseny. Es pot optar per una assignatura on es planteja la investigació basada en dades, explorant formes de visualització, el treball amb bases de dades massives, big data o el treball en entorns digitals; o bé optar per altra que proporciona les bases per a realitzar etnografies creatives explorant el territori, cartografiant i aprenent a fer-nos sensibles a l'entorn. 

Matèria 5 - Disseny i fabricació de projectes

Es compon d'una assignatura obligatòria de 6 ECTS:

 • Fabricació i prototipatge 

Comprendre la fabricació digital comporta també a conèixer els contextos de producció col·laborativa d'on emergeix, els principis de la cultura lliure en què es basa o les formes i metodologies dissenyades per a compartir i experimentar amb aquestes eines. Per aquest motiu, aquesta matèria s'endinsa no tan sols en els tallers de producció digital sinó que també realitza una anàlisi crítica del fenomen "maker" i els processos de manufactura digital.

Matèria 6 - Eines de treball en disseny

Es compon de tres assignatures optatives de 6 ECTS cadascuna:

 • Disseny i control numèric
 • Disseny digital 
 • Pràctiques. 

Aquesta matèria es desplega en aquestes tres assignatures amb la finalitat d'aprofundir en les eines de disseny digital utilitzades en l'àmbit del disseny i ampliar els coneixements del control numèric. Així mateix, s'ofereix a l'estudiant la possibilitat de fer una estada en una empresa de referència de l'àmbit professional del disseny i la fabricació digital que treballen per a donar resposta tant a les necessitats del món laboral com de la realitat social actual.

Matèria 7 - Treball Final de Màster (TFM)

Es compon de l'assignatura obligatòria de:

 • Treball Final de Màster, de 12 ECTS.

A la fi del programa de Màster l'estudiant ha de demostrar que ha assolit les competències necessàries per a liderar processos d'investigació i projectes de disseny, posicionant-se de forma crítica davant les problemàtiques de l'actualitat i donant resposta a les necessitats de la societat actual. Per aquest motiu, cadascun dels estudiants ha de desenvolupar el seu projecte final, tutoritzat de forma individual, d'acord amb els seus interessos i motivacions, aplicant els mètodes i les eines utilitzats durant el programa del Màster.

Competències

 • Idear propostes de disseny que integrin els processos de recerca i d’experimentació segons els paradigmes del disseny contemporani.
 • Aplicar metodologies de recerca etnogràfica, especulatives i basades en dades per a l’elaboració de projectes de disseny de diferent índole.
 • Executar, prototipar i fabricar objectes i projectes de disseny amb eines i tecnologies de control numèric i de disseny digital.
 • Analitzar les propietats i el comportament dels materials per utilitzar-los adequadament i de manera innovadora en processos i projectes de disseny.
 • Valorar críticament la innovació i la transformació social, la participació i el disseny col•laboratiu, així com altres paradigmes del disseny contemporani per a la resolució de problemes en l’àmbit del disseny.
 • Dissenyar serveis, processos i objectes que aportin solucions des dels principis del disseny obert i els seus àmbits de circulació.
 • Utilitzar el programari propi del disseny en funció de les seves aplicacions i repercussions, tant en l’àmbit del disseny professional com en el de la recerca.
 • Comprendre i valorar l’economia política de l’art i del disseny, i identificar els seus cicles de valor, la vida social dels objectes, els cicles de consum i el reciclatge en un context social i econòmic variable.
 • Aplicar les estratègies pròpies del disseny ficció i especulatiu, l’ús de prototips diegètics i promoure la reflexió a través del disseny com a objecte epistèmic.
 • Valorar les cultures materials del disseny i les diferents tradicions que s’hi relacionen (filosofia, antropologia, estudis culturals, etc.) per fer recerca a través dels seus objectes i materials.
 • Gestionar els diferents processos de treball en la pràctica del disseny i integrar elements de la recerca i de l’experimentació.

Professors convidats

En el curs 2018/19, aquests van ser alguns/es dels professors/es convidats/es a participar en el màster:

 

Alicia Kopf

Escriptora i artista multidisciplinària catalana. Llicenciada en Belles Arts, graduada en Teoria literària i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona (2010), treballa amb vídeo, escriptura i dibuix. També treballa com a professora en el Grau de Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Com a novel·lista, destaca la seva obra Hermano de hielo, publicada el 2016, amb què va guanyar el Premi Ojo Crítico aquell mateix any.

 

Elisabeth Roselló

Llicenciada en Història de l'art, treballa com a consultora en innovació estratègica i ten­dències, investigadora social i d'Estudis de Futur, amb base a Barcelona. És Junior Fellow en el Centre for Postnormal Policy and Futures Studies (CPPFS), i lidera el projecte Postfuturear, una plataforma de di­fusió al voltant dels Estudis culturals de futur i prospec­tiva amb la intenció d'apropar el coneixement i eines sobre futur per a públics diversos.

 

 Mariona Soler

Tècnica de recursos de l'Ateneu Popular 9Barris. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Admi­nistració (UAB). Màster en Economia Social i Direc­ció d'entitats sense ànim de lucre (Centre d’Investi­gació d’Economia i Societat – UB).

 

Carme Rodríguez

Historiadora de l 'art, investigadora i professora del Departament de Composició Arquitectònica de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (UPC) i, des del 1999, professora del Màster en Disseny i Producció d'espais (UPC School-*CCCB). És membre del grup de recerca consolidat Arquitectura, ciudad y cultura. Una perspectiva antropológica del espacio habitado y construido.

 

Joan Maroto

Arquitecte. Màster en teoria i pràctica del projecte d'arquitectura (MTPPA-ETSAB/UPC), doctorand i investigador en la línia de Pedagogia i Disseny en Gredits (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social). Tutor del Taller de Fabricació Digital de BAU.

 

Blanca Pujals

Arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya. Màster en Teoria Crítica i Estudis Museístics pel Programa d'Estudis Independents del MACBA, tutoritzada pel filòsof Paul B. Preciado. Postgraduada en el Centre for Research Architecture (Visual Cultures Department) de la Goldsmiths University of London, sota la direcció d'Eyal Weizman i Susan Schuppli. La seva pràctica es basa en la investigació espaial i l'anàlisi crítica.

 

Carles Baiges

Arquitecte per la ETSAB (UPC) i màster en Sociologia Urbana per la Universiteit van Amsterdam (UvA). Membre de la cooperativa d'arquitectes LaCol, especialitzat en participació.

 

Domènec

Artista visual. Ha creat una obra escultòrica, fotogràfica, instal·lacions i intervencions en l'espai públic, que consideren el projecte arquitectònic com una de les construccions imaginàries més complexes de la modernitat. Ha realitzat nombroses exposicions i projectes in situ en diferents països com ara Irlanda, Mèxic, Bèlgica, França, Itàlia, Estats Units, Israel, Palestina, Argentina, Finlàndia, Japó o Brasil. En 2018, el MACBA li ha dedicat una exposició individual.

 

Ana García Pineda

Artista visual llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i  la Universität der Künste Berlín. Ha participat en exposicions col·lectives com ara I will not throw rocks en Londres o Cosmopolitan Barcelona en Nova York. És també cofundadora –juntament amb Haizea Barcenilla– del col·lectiu Damas.

 

Toni Mañach

Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona. És professor d'Història i Teoria del Disseny i Ètica de la professió en ESDI. Membre de GRACMON, Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis de la Universitat de Barcelona. És fundador, juntament amb el professor Carlos Jiménez, de DESINGERS, un laboratori d'innovació pedagògica on les competències en disseny s'assoleixen a través de les arts escèniques.

 

Ana Villagordo

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un perfil transversal en els àmbits de la consultoria ambiental estratègica, la comunicació i les produccions expositives. Actualment treballa com a freelance en el desenvolupament d'estratègies ambientals i creatives, així com en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat.

 

Micol Rispoli 

Llicenciada en Arquitectura per la Universitat Frederic II de Nàpols i Màster en Comissariat d'Art Contemporani per l'Istituto Europeu di Design (IED) de Roma (Itàlia). Doctoranda en Ciències Filosòfiques (amb especialitat en Filosofia de l'Interior Arquitectònic) a la Universitat Frederic II de Nàpols. Ha participat com a ponent en conferències i tallers internacionals i ha treballat com a membre del grup de recerca "Design for Conflict Heritage" del Politecnico de Milà.

 

Regina de Miguel

Artista, escriptora i investigadora, resident a Berlín. Desenvolupa el seu treball com a artista des d'un agençament crític i interdisciplinari en processos i convergències enfocades a la producció d'objectes i coneixement híbrids. Ha realitzat exposicions a Kunstraum Kreuzberg Bethanien, Berlín; Funkhaus, Berlín; NC Art, Bogotà; Extra City, Anvers; Haus der Kulturen der Welt, Berlín; La Capella, Barcelona; Kunsthalle Sao Paulo; Musac, Lleó; Gaswork, Londres; steirischer Herbst festival gmbh, Graz o Galeria Maisterravalbuena, Madrid. Paral·lelament, realitza una tasca pedagògica en forma de tallers o conferències.

 

Sortides professionals

 • Dissenyador / Dissenyadora
 • Investigador / investigadora
 • Productor gràfic / Productora gràfica
 • Dissenyador/dissenyadora de plataformes i interfícies digitals
 • Docent en el camp del disseny
 • Coordinador / Coordinadora en laboratoris de creació i fabricació digital
 • Dissenyador / Dissenyadora d’informació i de visualització de dades
 • Coordinador / Coordinadora de projectes de disseny col·laboratiu
 • Dissenyador / Dissenyadora de projectes de recerca
 • Dissenyador / Dissenyadora de projectes interactius
 • Gestor / Gestora cultural

Cost

Cost total del curs: 9600 €

Modalitats de pagament

S’ofereix diferents modalitats de pagament de l'import del curs:

 • Pagament únic: descompte del 3%
 • Pagament fraccionat, en 3 pagaments diferents:
  • 1er pagament del 40% de l’import del curs que es realitza en formalitzar la matrícula
  • 2on pagament del 30% de l’import del curs, abans del 5 de novembre
  • 3er pagament del 30% de l’import del curs, abans del 5 de gener

Els ex estudiants de BAU es beneficien d'un 10% de descompte en qualsevol dels cursos. S'entén per ex estudiant de BAU aquell que, no estant matriculat en el curs acadèmic actual, hagi superat el 50% dels crèdits propis de la titulació de Grau, Graduat Superior en Disseny o BAU Nit, o el 100% dels crèdits propis de qualsevol de les titulacions de Màster o diplomes de Postgrau.

Més informació sobre beques i ajuts.

Sol·licita informació

Envia'ns un missatge i ens posarem en contacte amb com més aviat millor.