Grau en Disseny

Jorge Caballero

Cineasta, Productor i Investigador Audiovisual

Titulacions i formació acadèmica

  • Enginyer tècnic de telecomunicacions
  • Llicenciatura en comunicació audiovisual
  • Mestratge en mitjans interactius
  • Estudiant de doctorat en comunicació sobre Cinema i Intel·ligència Artificial

Activitat i/o trajectòria professional

Codirector del curs de Cinema, Algorismes i Intel·ligència Artificial de la UAB. Tutor de documental expandit del màster de documental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor associat de Narratives Interactives a la Pompeu Fabra. Professor de Creació i Autoria Digital II a BAU. Ha impartit tallers a DOCSMX, DocumentaMadrid o Sant Antoni dels Banys, entre d'altres.

Ha estat jurat de diverses convocatòries i festivals internacionals; i és membre del comitè seleccionador de l'IDFA Bertha Fund. Cofundador de la productora GusanoFilms (Barcelona – Bogotà).

Ha dirigit / produït pel·lícules i projectes digitals premiats i exhibits a festivals com: HotDocs, SXSW, DocNYC, Mar del Plata, Visions Du Reel, Cartagena o Màlaga entre d'altres.

Ha estat becari del Sundance Institute dins del programa Stories of Change, i seleccionat dins de l'Emerging Producers del festival de Jihlava, i del Berlinale Talents.

El seu treball ha estat recolzat per televisions i fons com Tribeca FI, Discovery Channel, Ibermedia, TVCatalunya, ICEC, ICAA, SenyalColòmbia, ART, YLE, entre d'altres.

Investigació

Investigador sobre Cinema i Intel·ligència Artificial

Investigador sore mètriques dimpacte en el cinema. Ha realitzat una sèrie en realitat virtual amb l'ONU sobre el procés de pau a Colòmbia, i va desenvolupar un estudi amb científics del comportament, sobre la capacitat del cinema per generar canvis comportamentals prosocials. Avança estudis de dades al voltant de la creació de pel·lícules, la rellevància de les mateixes, i el qüestionament de l'autor/a; en un ecosistema audiovisual desbordat de continguts.

Publicacions

  • Cap a una nova dimensió del muntatge cinematogràfic: explorant les possibilitats de la intel·ligència artificial
  • Realitat Virtual (Reflexió i guia pràctica). Samsung Espanya i Màster de Documental UAB
  • Intel·ligència artificial: des d'usos industrials fins a tasques creatives, capítol per al Manual de narratives digitals del Ministeri de Cultura de Colòmbia, British Council i Poliedro.

Obra

Ha dirigit i produït pel·lícules i projectes immersius i interactius, que han estat premiats i exhibits a festivals arreu del món com, IDFA, HotDocs, SXSW, Mar del Plata, Cinema Du Reel, Visions Du Reel, Biarritz, Cartagena o Màlaga entre molts altres.

Ha guanyat dues vegades el premi nacional de documental a Colòmbia i ha estat becari del Sundance Institute dins del programa Stories of Change.

Premis

Ha guanyat dues vegades el premi nacional de documental a Colòmbia.

Escollit per la revista Variety com un dels 10 productors en alça el 2020 a Catalunya.

Com a director:
"Bagatela", "Nacer", "Paciente", "Crónica", "Dora". (Múltiples premis entre altres: Millor director Cartagena i Màlaga, millor pel·lícula DH BAFICI, premi del jurat Guadalajara, premi Signis Toulouse...
Festivals:
Visions, Cinema Du Reel, SXSW, Dokufest, Ambulant, Bogoshorts....)

Com a productor:
"Del otro lado" Iván Guarnizo, "El síndrome de los quietos" León Siminiani, "Robin Bank" Anna Giralt, "TORO" Adriana Bernal Mor y Ginna Ortega. (Múltiples premis entre altres: Millor pel·lícula Mar del Plata, Millor pel·lícula DOCNYC, Premi del públic Màlaga, Premi Fugas Documenta Madrid, Premi del públic Cinelatino Toulouse...
Festivals:
HotDocs, CPH Dox, Cartagena Thessaloniki, Neighboring Scenes NY...)

 

gusano.org