Grau en Belles Arts

Jaume Ferrete

Artista, investigador i docent. Veu, performance i tecnologies

Titulacions i formació acadèmica

 • Doctorant a BAU
 • Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona
 • Tècnic superior en desenvolupament d'aplicacions web per l'Institut Obert de Catalunya

Activitat i/o trajectòria professional

Col·labora habitualment amb espais i institucions com el Museu d'Art Contemporani de Barcelona; el Mercat de les Flors; la ràdio del Museu Reina Sofia a Madrid; Secession a Viena; Q02 a Brussel·les; TEOR/Ètica a San José; Centre d'Art 2 de Mayo a Móstoles o el Museu Universitari Art Contemporani UNAM a Ciutat de Mèxic, entre molts d'altres.

Ha col·laborat també en programes de grau, màster i doctorat a universitats com la Universitat Oberta de Catalunya; la Universitat de Barcelona; la Universitat Iberomaericana i el Programa d'Estudis de Gènere de la UNAM a Ciutat de Mèxic; la Universitat del País Basc o la Universitat Pública de Navarra entre d'altres.

Com a investigador ha estat ponent en congressos, seminaris i simposis en aquestes i altres institucions, estatals i internacionals, com KASK a Gant; el Center for Interdisciplinary Voice Studies de la University of Essetex; o el Centre de Documentació i estudis avançats d'art contemporani a Múrcia.

Investigació

Treballa al voltant de la noció de polítiques o ideologies de veu i escolta. Mitjançant, principalment, performance, so i amb una aproximació crítica a la tecnologia. En aquests moments desenvolupa una investigació doctoral al voltant de les 'relacions altres' que podem establir amb veus sintètiques com les d'Alexa, o Siri, en el context de la performance.

Publicacions

 • Auto, hyphen, open parenthesis, veu, a Journal for Interdisciplinary Voice Studies
 • Bodies Reappear as Action, a Performance Research
 • There are none so deaf', a Grounds for possible music, Errant Bodies Press

Obra

 • Alexa a 'BCN Producció', La Capella, Barcelona ES, 2021
 • Voice is the new touch, a 'Idiorritmias', MACBA, Barcelona ES, 2020
 • Árbol Sordo, Museu Universitari Art Contemporani UNAM, Ciutat de Mèxic MX, 2017
 • Tu padre está hablando con la voz de mi padre a Ecolalias, Ràdio del Museu Reina Sofia, 2016
 • Voz Mal, diversos espais, part de la col·lecció MACBA, 2012-2017

Premis

Ha rebut diversos reconeixements com una adquisició d'obra del MACBA, una Beca Premi Ciutat de Barcelona, el premi Generació 2016 de La Casa Encendida a Madrid, les Beques Leonardo a Investigadors i Creadors Culturals, les ajudes de la Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya o una estada artística de l'Agència Mexicana per a la Cooperació Internacional i el Desenvolupament, entre altres.

 

jaumeferrete.net/