Andreu Belsunces
Sociòleg del disseny i la tecnologia
Titulacions i formació acadèmica
- Ciències socials – Universitat de Barcelona
- Màster en Societat de la informació i el Coneixement – Universitat Oberta de Catalunya
Activitat i/o trajectòria professional
Comparteix espais d'aprenentatge a Elisava, UOC, IED i ESCAC, entre d'altres, on teixeix relacions entre els Media studies, el pensament crític, les ciències socials, les pràctiques especulatives i la investigació a través de l'art i el disseny. És cofundador de Becoming, un estudi de recerca i disseny de futurs, i membre de la cooperativa de disseny de transició Holon. El seu treball ha estat presentat a MACBA, The Influencers, Hangar, Sónar+D (Barcelona), Medialab Prado (Madrid), Sandberg Institute (Amsterdam) i The New School (Nova York), entre d'altres. Escriu en diferents mitjans i el seu treball ha estat publicat a llibres com Crossmedia Innovations (Peter Lang, 2012) i Design Does (Elisava, 2018). Forma part del grup de recerca IN3/UOC Tecnopolítica, orientat a pensar reptes clau de les cultures, les societats i les polítiques digitals contemporànies des d'un acostament crític i propositiu. A través d'Engineering Fiction observa i experimenta amb els components ficticis i mitològics de sistemes tecnològics i científics.
Investigació
Investiga com la indústria tecnològica, la política, les finances i les infraestructures s'enreden amb narratives, expectatives i imaginaris per produir determinades formes de coneixement i visions col·lectives del futur.
- Prefiguració i ficció en la transició tecnopolítica, Grup Tecnopolítica, Communication Networks & Social Change, Barcelona (2023)
- Coordinador de Port 0 - Grup de recerca en disseny crític i especulatiu finançat pel projecte europeu H2020 Helios per al desenvolupament d'una xarxa social descentralitzada, Barcelona (2018-2021)
- IN3-UOC - Grup Tecnopolítica, Communication Networks & Social Change, investigador, (2018-2019)
- DECODE, projecte europeu, desenvolupant l'eina Digital Democracy and Data Commons (DDDC), Barcelona (2018-2019)
- Portugal Control Wars, espai itinerant de recerca-ficció col·laborativa; Barcelona, Madrid, Eindhoven, Nova York, Porto. Com a part de Becoming (2018-2023)
- Coordinació fase investigació centrada en la persona, Institut Europeu del Disseny; coordinació de la fase de recerca centrada en la persona en el disseny de tecnologies assistencials per a persones amb diversitat funcional, Barcelona (2017-2018)
- Investigació i assessoria de comissariat - Elisava, Museu del Disseny de Barcelona, Domestic Data Streamers; desenvolupament dels continguts de context per a l'exposició Domestic Data Streamers, Barcelona (2018)
- CoBoi, Laboratori cívic d'emprenedoria i innovació social; investigació en pràctiques col·laboratives i innovació social, col·laborador; Sant Boi, Barcelona (2015-2017)
- Coordinació de Sherlock Holmes & the Internet of Things, investigació col·laborativa. Projecte autogestionat amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya. Experimentació tecnològica i narrativa, Barcelona (2015-2016)
Publicacions
- Consensual (Design) Fictions: co-creating iterative use cases to define technology conceptualization, en col·laboració. Design Cultur(és), Cumulus Roma. Proceedings (2021)
- Data Control Wars: Col·laboratiu Fiction, Transition Design and Technological Sovereignty, en col·laboració. Temes de Disseny, (36), 208-239 (2020)
- Diffractive Interfaces: la difracció com a metodologia d'investigació artística, en col·laboració. Artnodes, 20 (2017)
- FIXTIONS. Ficcions col·laboratives per intervenir des de l'especulació en realitats emergents. Temes de disseny, (33), 42-53 (2017)
- Narració col·laborativa com a tecnologia tova: funcions, aplicacions i desafiaments. AusArt, 4, 2 (2016)
- Cada mode de transparència porta implícita certa opacitat: entrevista a Matthew Fuller. Interfície Politics International Conference. GREDITS. Bau, Centre Universitari de Disseny de Barcelona (2016)
- Interface Manifest. Interface Politics International Conference, en col·laboració. GREDITS. Bau, Centre Universitari de Disseny de Barcelona (2016)
Obra
- Control Wars - Espai itinerant de recerca-ficció col·laborativa, Becoming (2018-2023)
- Les Erres / El futur del decreixement - Instal·lació per a l'exposició La gran imaginació, - Espai Fundació Telefònica, Becoming (2020 – 2021)
- Sprae Vita - Instal·lació per a l'exposició Mart el mirall vermell, CCCB, Barcelona (2020-2021)
- La condensadora del demà. Instal·lació a l'espai públic, Festival de la Ciència, Becoming (2017)
- Conversational Implant. Instal·lació interactiva, Becoming, Robots: els humans i les màquines, Cosmocaixa (2018) i El futur cotidià, Disseny Hub (2017)
Premis
- Beca “Premis Ciutat de Barcelona 2020” - línia “projectes híbrids (2021)
- Beca Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) per a la investigació i innovació en els àmbits de les arts visuals, nous sectors creatius, arts escèniques, música i pensament. Menció: investigació teòrica (2020)
- Màster en Service Design