Notícies >

Interferències amb Daniel G. Andújar · 17 de gener

21/12/2017 | Activitats

L'artista, activista i teòric Daniel G. Andújar serà l'encarregat d'inaugurar la primera Interferències del 2018, que porta per títol Paisatge visual. Territori de resistència i que tindrà lloc el 17 de gener a les 14:00 h en BAU.

Aquesta conferència és la quarta sessió d'Interferències del curs 2017-18, un cicle organitzat per l'Àrea de Cultura de BAU que ha portat a artistes, activistes, filòsofs, arquitectes i investigadors com Timothy Morton, Ibon Bilbao (Arquitectes de Capçalera) o Lara Costafreda (Casa nostra, casa vostra) en el primer semestre del curs.

Segons Daniel G. Andújar, el llenguatge visual és l'eina més valuosa de la pràctica artística, malgrat que en aquests moments el “visual” està específicament associat al territori digital contemporani, a l'oci digital, a la publicitat. L'art ja no té l'hegemonia i influència del passat en els processos de generació d'un imaginari visual, és més, ha perdut part d'aquesta capacitat.

Les estructures que vam crear condicionen la nostra percepció de la realitat. Afortunadament, tot el que som capaços de construir, serem capaços de modificar. La pràctica artística pot convertir-se en un lloc estratègic de resistència a les interpretacions estandarditzades dels mitjans digitals i la maquinària de control i mediació que el capitalisme imposa. Tal vegada sigui el moment de deixar de produir més soroll, de fabricar més imatges cegues i d'adhesió a l'autoritat o a determinats interessos de les societats postcapitalistas. Això no vol dir necessàriament deixar de treballar amb les imatges, sinó més aviat reflexionar com s'han construït aquestes imatges, quin és la seva estructura, quin significat tenen i com podem activar-les i incorporar-les en el procés cultural.

 

Daniel G. Andújar és artista, activista i teòric que treballa i viu a Barcelona. És membre històric d'irational.org (referent internacional de l'art a la xarxa).

En 1996 engega Technologies To The People (TTTP), una companyia fictícia a la xarxa que té com a objectiu «fer-nos prendre consciència de la realitat que ens envolta i de l'engany d'unes promeses de lliure elecció que es converteixen, irremissiblement, en noves formes de control i desigualtat», en paraules de l'artista, i en la qual s'emmarquen altres línies d'acció com són les plataformes de debat sobre les polítiques culturals (e-barcelona.org o e-valencia.org) i l'Arxiu Postcapital 1989-2001, un extens registre d'àudios, escrits i imatges localitzades a la xarxa. A partir d'aquests registres que tendeixen a l'indeterminat i infinit, Andújar convida a reflexionar sobre les condicions de producció, distribució i acumulació de les imatges al món contemporani.

G. Andújar ha exposat en nombrosos museus i centres de tot el món incloent la Biennal de Venècia, Manifesta, la Biennal de Fotografia d'Hèlsinki o la Biennal de Kíev, en 2017 participa en Documenta14 a Atenes i Kassel.

L'any 2015 el treball de Daniel G. Andújar és objecte d'una exposició retrospectiva en el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, a Madrid comisariada per Manuel Borja-Villel. Ha impartit i dirigit tallers i seminaris per a artistes i col•lectius socials en nombrosos països.

...

Data: 17 de gener

Hora: 14:00 h

Lloc: Espai Polivalent (BAU, c/Pujades 118)

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

No es permetrà l'entrada a la sala passats 10 minuts de l'inici de la xerrada.