Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, personalitzar i analitzar la navegació i mostrar publicitat relacionada amb les teves preferències. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració i més informació a la política de cookies
Acceptar

Recerca i transferència

El Pla de Recerca i Transferència de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona s'ha definit en el marc del «Pla de Recerca i Transferència de coneixement (2005 - 2010)» de la UVic, Pla de Recerca que forma part del Pla operatiu de l'Àmbit 2: Investigació i relacions universitat-empresa. Pla estratègic de la UVic (2005 - 2010).

BAU, Centre Universitari de Disseny es consolida com un centre de referència a escala nacional i internacional, capaç de respondre a les necessitats de les persones i les empreses, i de contribuir activament a la transformació social mitjançant el disseny, la comunicació, la creativitat i la innovació.

En termes generals, la finalitat de la institució és la següent:

  • La participació activa en el progrés i en el desenvolupament de la societat a través de la formació d'investigadors, docents i professions.
  • La promoció de la consciència social i ambiental del dissenyador, vist no només com a professional, sinó també com a operador social i cultural.
  • El desenvolupament de propostes i projectes de disseny coherents amb aquesta visió.

GREDITS

Grup de Recerca en Dissseny i Transformació Social 

Partint de l'ideari de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona, i de la preocupació i els interessos compartits pel seu equip docent investigador neix, l'any 2010, GREDITS, Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social.

Format per un grup multidisciplinari de professors i professores del Grau en Disseny, GREDITS té com a finalitat crear un espai de recerca col·lectiu per analitzar la manera en què els canvis socials incideixen en la forma, el concepte i la funció de l'art i del disseny, i com el dissenyador contemporani contribueix d'una manera activa i creativa en la transformació social.

GREDITS fou reconegut per la Generalitat de Catalunya com a Grup de recerca emergent en la convocatòria de suport als grups de recerca l'any 2014 (SGR, 2014-2016). Finalment, en la subsegüent convocatòria (SGR 2017-2019), fou reconegut com a Grup de recerca consolidat.

Línies de recerca

Els interessos i projectes duts a terme per GREDITS s'emmarquen dins de tres línies d'investigació:

Memòria històrica i identitat cultural en el disseny

Línia que neix de l’interès historiogràfic per entroncar el disseny i l’art en una genealogia de la recerca d’una identitat cultural en un món globa­litzat. El disseny i l’art en totes les seves variants es torna cada vegada més transitori, dinàmic i canviant, la qual cosa porta a hibridar identitats culturals. Per altra banda, les transformacions en el sistema comunicacional contemporani, que potencien cada cop més els llenguatges iconogràfics, conviden a una major atenció a l’hora d’explorar nous fenòmens polítics, socials i creatius en termes d’evolució de la memòria històrica de l’art i del disseny. Per tant, és interès també de la línia donar suport a relectures i revisions complexes sobre els fenòmens culturals, cosa que es portarà a terme a través de l’àrea de recerca anomenada Iconologies. Des d’aquesta àrea es realitzaran les revisions historiogràfiques necessàries que permetin analitzar el canvi de paradigma que la iconografia ha exercit en la societat.

Coordinadora de la línia: Dra. Teresa Martínez Figuerola

Pedagogia i Disseny

La línia se situa en el context de la progressiva incorporació de les metodologies actives en els estudis universitaris de disseny. En aquest context, la línia fa recerca sobre els processos d’ensenyament i aprenentatge del disseny amb una mirada crítica que permet aprofundir en els límits, tensions i oportunitats que es presenten en aquests àmbits.

Partint de les interseccions existents entre els aprenentatges del disseny històric, contemporani i futur, la línia explora, en primer lloc, la manera en què nous contextos i eines heterogènies d’aprenentatge poden connectar i hibridar el disseny amb altres àmbits, disciplines i sabers per tal d’afrontar escenaris de transformació constant. En segon lloc, també s’interessa en la manera en què aquests nous contextos, eines i metodologies es poden desplaçar, mitjançant recursos inventius i pràctiques experimentals, cap a tots els àmbits i etapes del procés educatiu. L’objectiu, en aquest cas, és analitzar quins són i on estan els límits d’aquest desplaçament des del disseny d’objectes, espais, dispositius i entorns d’aprenentatge en contextos educatius diversos.

Coordinadora de la línia: Dra. Mariona Genís Vinyals

Coordinadora
Dra. Martínez Figuerola, Teresa

Membres
Dra. Fortea Castillo, M. Àngels
Dra. González Díaz, Paloma
Dra. Genís Vinyals, Mariona
Dra. Gil Bell Mutell, Rebecca
Dra. Martínez Morant, Mara
Dr. Marzo Pérez, Jorge Luis
Dra. Moscoso, María Fernanda
Dr. Rispoli, Ramon
Dra. Rosés, Sílvia

Per a més informació: www.gredits.org

GREDITS