Tornar al Grau en Disseny

Taller Tridimensional i d'Investigació Artística

Aquesta assignatura forma part de la matèria d’Expressió Artística. Es planteja com una introducció als processos artístics de recerca i d'experimentació en relació amb l'espai. Es proposa un apropament a la dimensió espacial de forma múltiple i diversa, posant especial atenció en pràctiques artístiques situades en context, que recorren ciutats i territoris, així com intervencions a l'espai a i més enllà de l'espai museu. D'aquesta manera es barrejaran cossos amb ciutats, materials, imatges i idees, per repensar així les relacions objecte, subjecte, matèria i espai, les seves escales i formes d'interacció. Des de lassignatura es prestarà especial atenció a les formes de documentació i arxiu en els processos de recerca artística.

 • Estudi: Grau en Disseny
 • Crèdits: 6 ECTS
 • Curs: Segon curs
 • Tipus: Formació bàsica
 • Codi de l'assignatura: GDF002

Sinopsi

Aquesta assignatura forma part del Departament de composició i llenguatges. Es planteja com una introducció als processos artístics de recerca i d'experimentació material en relació amb l'espai. Es proposa un apropament a la dimensió espacial de forma múltiple i diversa, posant especial atenció en pràctiques artístiques situades en context, que recorren ciutats i territoris, així com intervencions sensibles que qüestionen les formes de coexistència als espais. D'aquesta manera es barrejaran cossos, amb ciutats, materials, imatges i idees, per repensar així les relacions objectes, éssers, matèria i espai, les seves escales i formes d'interacció en les pràctiques artístiques contemporànies. Des de l'assignatura es presta una atenció especial a les formes de documentació i pràctiques d'arxiu en els processos de recerca artística.

Objectius de l'assignatura

El semestre planteja un recorregut per tres blocs des dels quals abordar la transformació creativa de la matèria, els codis, comportaments i llocs:

 • Art en context: Investigació artística, ciutat i territori
 • Atendre l’espai: Coexistències i maneres d’estar vives
 • Un espai per a l’arxiu: Relats i formats dels processos de recerca

L'assignatura es planteja mitjançant exercicis específics que van des de les intervencions espacials a la producció d'artefactes culturals, amb l'objectiu de desenvolupar una mirada oberta sobre les possibilitats de les pràctiques artístiques com a espai de recerca, posant èmfasi en els processos de documentació.

Metodològicament es planteja un lloc on experimentar amb diferents dinàmiques de treball, individuals i col·lectives, on aprendre a prototipar per desenvolupar projectes complexos, així com crear narratives materials i formes de comunicació i presentació dels mateixos. Aquesta assignatura proposa el treball de camp i els projectes localitzats com a eix vertebrador del desenvolupament projectual.

Resultats d'aprenentatge

 • Interpreta i representa de manera apropiada el volum i l’espai tridimensional
 • Contextualitza diferents tipologies de pràctiques artístiques contemporànies
 • Analitza i valora críticament les implicacions polítiques, socials i simbòliques de l'ús de l'espai en l'art contemporani
 • Documenta adequadament els seus projectes artístics
 • Mostra haver adquirit coneixements avançats de comprensió dels aspectes teòrics i pràctics en profunditat
 • Utilitza adequadament el llenguatge oral (verbal i no verbal) a la interacció personal i professional en castellà, català o anglès

Ampliar informació

Professorat

Jaume Ferrete, Artista, investigador i docent. Veu, performance i tecnologies

Jaume Ferrete

Artista, investigador i docent. Veu, performance i tecnologies

Mercedes Pimiento, Artista i investigadora

Mercedes Pimiento

Artista i investigadora

Mario Santamaría, Producció artística

Mario Santamaría

Producció artística