Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, personalitzar i analitzar la navegació i mostrar publicitat relacionada amb les teves preferències. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració i més informació a la política de cookies
Acceptar
Tornar al Grau en Disseny

Llenguatges Audiovisuals I

Aquesta assignatura pertany a la matèria d'Art, i proporciona a l'estudiant una aproximació teòrica i pràctica al llenguatge audiovisual. Els objectius fonamentals que es plantegen en l'assignatura responen, per una banda, al fet de voler mostrar a l'estudiant aquells codis específics que són necessaris per desxifrar el llenguatge audiovisual amb un sentit crític i analític. Gràcies als codis, l’alumne copsarà l'evolució del mitjà audiovisual dins l'art contemporani mitjançant les seves diferents variants (fotografia, cinema, videoart i instal·lació). D'altra banda, perquè l’alumne pugui desenvolupar una correcta comunicació en l'àmbit de l'art, veurà els mecanismes per utilitzar la imatge com a eina de recerca i de creació de discursos visuals.

 

 • Estudi: Grau en Disseny
 • Crèdits: 6 ECTS
 • Curs: Segon curs
 • Tipus: Obligatòria
 • Codi de l'assignatura: GDB002

Continguts

Al llarg del semestre l'assignatura es desenvoluparà en blocs temàtics a nivell teòric que introdueixin a l'estudiant en el discurs narratiu-visual. A aquestes classes teòriques se sumen activitats pràctiques al taller plantejades perquè l'alumne desenvolupi un procés d'experimentació tant espacial com lumínic vinculat al mitjà audiovisual. Aquestes activitats es complementen amb un programa d'exercicis que l'alumne haurà de desenvolupar en hores lectives i no lectives.

Bloc I. Mitjans de representació visual
Es mostraran a l'alumne sistemes d'experimentació relacionats amb el llenguatge audiovisual. Els temes es desenvoluparan partint de l'evolució dels dispositius relacionats amb el mitjà audiovisual.

Temari 1. El dispositiu.
Temari 2. Fotografia i llum.
Temari 3. Fotografia i llum artificial.

Bloc II. Imaginaris visuals
Aquest bloc temàtic té com a objectiu generar en l'alumne l'interès per l'observació com a element catalitzador entre la imaginació i la conceptualització, incentivant en l'alumne la capacitat de desxifrar el llenguatge visual a través de la lectura i el visionat dels projectes artístics vinculats al mitjà audiovisual.

Temari 4. Identitats
Temari 5. Allò real / allò natural / allò artificial
Temari 6. Fotografia i ficció. La imatge construïda
Temari 7. Investigació audiovisual
Temari 8. La imatge en l'espai

Resultats d'Aprenentatge

 • Utilitza el llenguatge audiovisual i els seus diferents recursos per a expressar i presentar continguts vinculats al coneixement específic del seu àmbit.
 • Realitza processos d'avaluació sobre la pràctica i d'altres maneres de forma crítica i responsable.
 • Mostra bona comprensió i interpretació dels valors simbòlics i culturals que contextualitzen les diferents representacions visuals.
 • Comprèn el paper fonamental de les diferents variants de la imatge (fotografia, vídeo i instal·lació).
 • Mostra coneixements bàsics i habilitats tècniques i expressives en la realització fotogràfica i de videoart.

Competències Específiques

CE2. Integra els coneixements i els plantejaments de referents culturals, artístics i  històrics específics del disseny en l’exercici de la pràctica dels projectes de disseny de manera creativa i innovadora.

CE4. Aplica metodologies d’investigació adequades i variades segons l’objecte d’estudi, tant en la gestió del coneixement com en l’experimentació i la producció formal que responguin a inquietuds acadèmiques i professionals.

CE8. Domina l’ús dels codis de comunicació estètics i simbòlics,  així com el llenguatge específic del disseny,  per tal d’adequar la intenció comunicativa del projecte proposat a la percepció real de l’usuari.

Avaluació

Es valorarà amb un 90% de la nota final la correcta realització i presentació de cadascuns dels projectes.
Es valorarà amb el 10% restant la participació activa a classe.

La nota final es calcularà de la següent manera:

 • 20% Projecte 1. (3 blocs d'exercicis)
 • 20% Projecte 2. (2 blocs d'exercicis)
 • 20% Projecte 3.
 • 30% Projecte 4.
 • 10% Participació activa.

És necessari el 70% de l'assistència a classe per poder ser avaluat.