Tornar al Grau en Disseny

Disseny i Pensament Crític

Aquesta assignatura transversal de l'àrea de cultura proposa una introducció al pensament crític des dels seus orígens a les converses amb la contemporaneïtat per situar-la en diàleg amb la pràctica del disseny. Es tracta de generar un marc des del qual poder abordar els grans paradigmes socials, culturals, polítics, ètics i estètics que ens creuen, proporcionant eines conceptuals que ens permetin entendre i assimilar més..

 

  • Estudi: Grau en Disseny
  • Crèdits: 3 ECTS
  • Curs: Tercer curs
  • Tipus: Optativa
  • Menció: Optativitat transversal
  • Codi de l'assignatura: GDVT13

Continguts

Aquesta assignatura proposa una introducció al pensament crític des dels seus orígens fins a les seues converses amb la contemporaneïtat per a així posar-ho en diàleg amb les pràctiques de disseny. Tracta de generar un marc des del qual ser capaços d'abordar els grans paradigmes socials, culturals, polítics, ètics i estètics que ens creuen dotant-los d'eines conceptuals que ens permeten la seua major comprensió i assimilació.

L'assignatura aborda la gènesi i desenvolupament de la teoria crítica per a així comprendre els seus mecanismes i posar-los en diàleg amb els debats contemporanis i les pràctiques creatives. Mitjançant les perspectives i reflexions que travessen els estudis culturals, aquesta assignatura obri la porta a noves preguntes que reflectisquen l'estat actual de la nostra societat, i també fomenta el qüestionament del disseny com a espai crític. Els nous reptes contemporanis com el canvi climàtic, la perspectiva de gènere, les noves reflexions sobre el decolonial, els desenvolupaments tecno científics; entre altres, són els nous desafiaments als quals s'enfronta la nostra societat. Per tant, aquest nou escenari, ens permet també plantejar-nos i preguntar-nos, on s'origina aquest marc de pensament i acció?, Com opera? i Quines són les seues conseqüències en l'actual paper del disseny?

Professorat

Jaron Rowan, Director de Recerca i coordinador de la Unitat de Doctorat

Jaron Rowan

Director de Recerca i coordinador de la Unitat de Doctorat

Marta Camps, Doctora en Innovació Educativa. Llicenciada en Belles Arts. Investigadora pedagògica i artística

Marta Camps

Doctora en Innovació Educativa. Llicenciada en Belles Arts. Investigadora pedagògica i artística