TYPOWEEK 2012

, Type, talks & workshops. Del 2 al 6 de juliol

CURS DESCATALOGAT

Actualment no impartim aquest curs a Bau però pots veure tots els cursos que oferim aquí:

Bau, Escola Superior de Disseny presenta la quarta edició de TYPOWEEK: un seguit de workshops, exposicions i conferències relacionades amb el món del disseny tipogràfic i les seves aplicacions en els àmbits del disseny editorial, el motion graphics i altres àmbits d’investigació i experimentació.

Del 2 al 6 de juliol 2012 

INSCRIPCIONS:

Per a inscriure't emplena aquest formulari i envia'l a: typoweek@bau.cat

BLOG TYPOWEEK:

www.typoweek.com

PROGRAMA:

Descarregar programa en PDF

WORKSHOPS

Dilluns 2 i dimecres 4:

Marcel Redondo (The Font Hunter). De 10.00h a 14.00h.

Taller de creació de tipografia de dues sessions (dilluns i dimecres), de 4 hores cadascuna, on desenvoluparem una lletra corpòria de fusta. Es treballarà el projecte des de la idea, la tipografia a implantar i el seu disseny per ordinador, tenint en compte: la destinació final de la peça, la seva estabilitat, els límits i prestacions del material base (fusta), les nocions bàsiques del tall en zinc.

A la segona sessió del taller es realitzarà l’acoblament de les peces, el desgast, els tints, pintura i l’acabat final a l’estil The font Hunter.

Dimarts 3 i dimecres 4: 

Fons Hickman Design your sins. De 10.00h a 14.00h.  

Joan Pujagut Tipografia't. De 10.00h a 14.00h.

Reinventant els mites jugant amb les tipos.

Creació de pòsters experimentals impresos tipogràficament amb tipos i peces de plom i fusta (incloent-hi la tipografia Superveloz), utilitzant les tècniques clàssiques dels antics tipògrafs i creadors.

”Columna de trajano, Portada del Manual Tipográfico de Bodoni, Pòster de les 21 variants de la Universo, etc.” 

Dijous 5 i divendres 6:   

Ale Paul Lettering. De 10.00h a 14.00h.  

 El seminari-taller sobre Lettering d’ Alejandro Paul oferirà a l’alumne un panorama general del retolat dels packagings de productes de consum que podem trobar a qualsevol supermercat. En una primera part s’analitzarà les característiques bàsiques d’aquest tipus de dissenys pel que fa a llegibilitat, pes, ús de l’espai, etc. A la segona part es procedirà al dibuix d’una marca fent èmfasi en recursos tipogràfics com les lligadures, terminals, floritures i d’altres recursos estètics dels swashes, el color i la metodologia per a la correcta digitalització.  

Josema Urós Introducció al disseny de tipografia digital. De 10.00h a 14.00h.  

Un taller de disseny i creació de tipografia que comprèn tot el flux de treball necessari per a la producció d’alfabets digitals funcionals. El workshop comença amb el concepte dels caràcters a desenvolupar i després de visualitzar tots els passos entremitjos del desenvolupament, els processos de test. Donat el temps disponible per a aquest taller -8 hores- es treballarà amb una mostra limitada de caràcters i s’observarà fonamentalment processos de treball. Per a això, s’utilitzarà l’editor fontlab i són imprescindibles bons fonaments de dibuix vectorial.  

Alexis Rom Serigrafía amb dibuix directe. De 10.00h a 14.00h.

Amb retalls de paper, amb gomes, amb cúters, tisores, corrons i artilugis varis, treballarem titulars, els compondrem a mà alçada i crearem composicions tipogràfiques allunyades dels recursos habituals de creació d'imatge. En aquest espai està absolutament permès cometre errors, el mal gust és benvingut i es recomana trencar l'eix horitzontal així com equivocar-se sovint, com una forma d'acceptar nous camins i opcions.

El propòsit del taller és que serveixi per familiaritzar-se amb sistemes d'edició i gravat manual. Estamparem amb tintes offset i planxes fetes a mà.

La primera sessió servirà per mostrar i exemplificar els recursos tècnics, maneres de compondre els titulars i estampar. La segona part del taller la dedicarem a treballar junts i a estampar el treball previ.

CONFERÈNCIES

Dimecres 4:   

Jordi Duró Inspiracions. 19.00h  

Jordi Duró ens parlarà d’una de les seves passions i secrets: el col•leccionisme de peces Art Decó. L’Art Decó va ser la primera i única avantguarda adoptada plenament per totes les classes socials a Espanya. La tipografia “cubista” es va instal•lar tant als establiments de luxe de la mà de reconeguts grafistes, com en comerços de barri per impressors anònims. Jordi Duró porta més de 10 anys recopilant peces inèdites de disseny gràfic Decó espanyol. Aquesta conferència serà una oportunitat única per a descobrir el seu arxiu.  

Fons Hickmann Fons Hickmann m23 says hello. 20.00h

L’estudi Fons Hickmann m23, amb seu a Berlín, pensa en termes de conceptes enlloc d’estils. Provoquen i obren nous camins fent-se preguntes, fins i tot després que d’altres se les hagin deixat de qüestionar. No només mostren obres de renom internacional, sinó que també obren els ulls dels seus espectadors, motivant-los a prendre el disseny més enllà de la norma.

Dijous 5:

Inocuo Thesign 19.00h  

Com explicar el traç d'un a l'hora de treballar? Com posar en paraules la definició d'unes formes que són un mateix, la passió que és tot el que un pensa i ha après, la falta de respecte pels formats per seguir sent aquest que un ha triat ser?

No es pot explicar.

Inocuo es mou com a peix a l'aigua combinant el disseny gràfic, la il•lustració, el motion graphics o el disseny web per a clients de la talla de Nike, Volkswagen o Samsung.

Inocuo ens explicarà trucs, filosofia i maneres de com afrontar un projecte per a un client seguint sent un mateix i creient en el que es fa.

Ale Paul L’espai de la tipografia. 20.00h

Fa 10 anys una crisi econòmica va deixar enrere el meu camí construït com a dissenyador gràfic que fa tipografies. Llavors van venir un món i tecnologies noves i una mirada global que encara segueixo explorant.  Durant la conferència intentaré explicar quin és el sentit que li trobo a dissenyar noves tipografies i poder-ho gaudir.

Divendres 6:

Thomas Phinney Type Scene Investigations. 18.00h

Thomas Phinney analitzarà i mostrarà les evidències de diversos casos jurídics en els quals ha estat cridat com a consultor de la tipografia, per a demostrar la veracitat de la documentació. Alguns exemples de casos en els quals ha participat són un testament falsificat, requisits legals de tamany de punt, un rabí aparentment fals o els documents falsificats sobre el servei de la Guàrdia Nacional del president Bush.

En aquesta interessant participació aprendrem com els errors en la selecció de la tipografia, la impressió i la font van fer fracassar el que podrien haver estat falsificacions perfectes!

Pablo Rovalo (Research Studio Barcelona). 19.00h

Durant més de deu anys, Research Studios ha estat al capdavant de l'evolució en el disseny i la comunicació. Al 2008 RSBCN obre les seves portes a Barcelona, ciutat que des de fa temps és referència mundial en el disseny. Obrir aquí un estudi els inspira a seguir empenyent les fronteres de la comunicació, amb innovadors projectes experimentals i desenvolupant sorprenents llenguatges visuals. La seu de l’estudi de Barcelona està dirigida per Pablo Rovalo qui va treballar diversos anys a l'oficina de Londres com a part de l'equip de disseny en els inicis de l'estudi. En aquesta presentació en Pablo Rovalo ens mostrarà les més recents creacions d'aquest influent estudi.

Neville Brody Fuse. 20.00h

Neville Brody ve a la Typoweek a presentar alguns dels nous projectes del seu mític estudi londinenc així com a commemorar la reedició per part de Taschen de la publicació FUSE.

Llançada per Neville Brody i Jon Wozencroft al 1991, FUSE va ser la transgressora publicació que va portar el disseny i la tipografia a espais radicalment nous i imprevistos. Encara reverbera l'enorme influència de la seva aproximació revolucionària i experimental al llenguatge tipogràfic, i avui –vint anys després del seu llançament– destaquen com a futuristes i avançades a la seva època les exploracions dutes a terme per alguns dels noms més famosos i influents de la indústria gràfica i tipogràfica.

Prenent l'alfabet com a base, i possibilitat per l'adveniment del disseny digital, FUSE es va convertir en un laboratori de noves idees, així com en un hivernacle de nous pensaments. Publicats al llarg de vint edicions, cada edició era temàtica i incloïa fonts i pòsters de col•laboradors especialment comissionats.

Per commemorar el llançament del número 20, Taschen publica en un recull de 416 pàgines, totes les edicions.

Aquest és el llegat creat pels millors pensadors contemporanis del disseny de tipografies: la llista de col•laboradors de FUSE es llegeix com un “qui és qui” del disseny tipogràfic, des d’en Erik Spiekermann fins a Stefan Sagmeister, Peter Saville, Jonathan Barnbrook i Tobias Frere-Jones, amén de molts més. Els col•laboradors editorials inclouen a Adrian Shaughnessy i Jon Wozencroft .

EXPOSICIONS

TDC58 · Type Directors Club of NY

Del 2 al 30 de juliol

 El Type Directors Club és la major organització internacional dedicada a la selecció i promoció dels millors projectes tipogràfics del món. El seu objectiu és recolzar l'excel·lència en tipografia, tant en forma impresa com en pantalla. Fundada a New York en 1946, el TDC organitza anualment una exposició itinerant per tot el món que es presenta en primícia a Espanya durant la Typoweek.

ADC*E · Art Directors Club of Europe

Del 2 al 30 de juliol

Els Premis ADC són un esdeveniment únic al món que reuneix els millors treballs de disseny gràfic i direcció d'art d'Europa, en un sol concurs. Les peces presentades són jutjades per un panell de més de 50 creatius i es converteixen en una meravellosa oportunitat perquè els professionals europeus de la publicitat, el disseny editorial, la il·lustració, la gràfica en moviment, els new media i la fotografia representin al seu país amb els seus millors treballs. Un arxiu únic i fascinant del millor de la creativitat europea.