Màster en Realització d'Animació Stop Motion

(curs 2014/2015)

El títol de Màster en Realització d'Animació Stop Motion, de 60 ECTS, s'obté cursant els dos postgraus de 30 ECTS cadascun. Aquests postgraus poden cursar-se en un mateix any acadèmic o en diferents cursos acadèmics (simultàniament o consecutivament). Tots els postgraus que formen part d'un màster poden cursar-se de manera independent.

Fitxa Tècnica

Edició: 2ª Edició

Titulació: Postgrau en Tècniques d'Animació Stop Motion atorgat per la Universitat de Vic. Els alumnes sense titulació universitària prèvia rebran un diploma d’Extensió Universitària.

Crèdits: 30 ECTS

Període lectiu: Del 22 d’Octubre de 2014 al 20 de Maig de 2015. Presentació PFE: del 3 al 22 de juny de 2015

Horari: Dilluns i dimecres de 16h a 19h

Modalitat: Presencial

Idioma: Castellà

Preu Postgrau: 3390 € €

Preu Màster: 6450 € €

Accés: Graduats i / o Llicenciats. Graduats Superiors. Cicles formatius de Grau Superior d'arts plàstiques i disseny, i de les famílies professionals: disseny interiors, disseny gràfic, disseny industrial i arts aplicades a la indumentària. Professionals del sector sense titulació específica que puguin acreditar experiència professional. L'accés al curs vindrà determinat per un procés de selecció. Per accedir a aquest Postgrau és imprescindible demostrar experiència relacionada amb l'entorn de l'animació, mitjançant la presentació d'un book i/o entrevista personal amb el coordinador del curs.

CURS DESCATALOGAT

Actualment no impartim aquest curs a Bau però pots veure tots els cursos que oferim aquí:

Presentació

Tradicionalment l'espectador neòfit d'animació relaciona de manera directa el Stop Motion amb la plastilina sense adonar-se que l'animació Stop Motion és un gran paraigua sota el qual s'aixopluguen multitud de tècniques. Entre elles destaquen, a més de la plastilina, la pixilació, el cut-out, l'animació amb sorra o amb pintura sobre vidre, la rotoscòpia, la pintura amb llum, l'inquietant stratacut i tot allò susceptible de ser mogut foto a foto.

Evidentment no podem oblidar-nos de l'animació de personatges realitzats amb materials com el làtex, la silicona o escumes i materials diversos, cada vegada més sofisticats, que mitjançant uns esquelets de veritable obra d'enginyeria han aconseguit captivar-nos en els últims anys, amb exemples com " Paranorman".

No volem oblidar-nos de la creativitat desbordant d'artistes del Stop Motion que estan traslladant aquesta tècnica a l'espai públic amb noves formes i suports, com ara Blu.

Si t'has sentit fascinat pel treball de Blu, la creativitat de PES, la tècnica de "Frankeenweenie", les produccions de Aardman o, com no, els clàssics de Ray Harryhausen com "Jason i els argonautes", aquí tens una oportunitat per desenvolupar el teu potencial d'animador d'Stop Motion.

Pla d'estudis

Mòdul I - Principis de l'animació. Dragonframe (programari de Stop Motion)

Aquest mòdul és transversal durant tot el curs.

Es realitzaran tallers teorico-pràctics, amb visionat d'exemples destacats de cada tècnica, en els quals l'estudiant ha d'experimentar els principis de l'animació i aplicar-los en les diferents tècniques de Stop Motion, realitzant exercicis i pràctiques tutoritzades de cadascuna de les tècniques i subtècniques.

- Principis de l'animació.

- Anàlisi d'exemples específics.

- Dragonframe.

Mòdul II - Tècniques principals

- Pixilació.

- Cut-out.

- Plastilina.

- Ninots articulats.

Mòdul III - Tècniques Secundàries

- Animació amb sorra.

- Animació amb pintura.

- Rotoscòpia.

- Animació amb llum i tècniques experimentals.

Mòdul IV - Nous suports / Experimentació (Tallers)

- Anàlisi i reflexió teòrica sobre les possibilitats d'expressió del Stop Motion en diferents formats i plataformes.

- Investigació, per part de l'estudiant, en nous suports i noves formes d'expressió de la tècnica.

- Formalització d'aquesta investigació mitjançant un exemple pràctic animat.

Projecte Final

Durant el segon semestre es realitzaran intervencions en el programa que ajudaran en el desenvolupament d'un projecte final.

Coordinació

Frank J. María. Director de ANIMALDIA (www.animaldia.com), productora especialitzada en tècniques d'animació Stop Motion des d’on ha realitzat màscares per a TV3, com les del programa "Ànima" (premi Laus de Plata), o "No me la puc treure Cap", entre moltes altres produccions (entre els seus clients ACB de bàsquet, MACBA, SGAE, Asefa Assegurances, Axa Assegurances, etc). Llicenciat en BBAA per la UB en l’especialitat de Imatge i, actualment, coordinador del Departament de Disseny Audiovisual a Bau, Centre Universitari de Disseny.

Professorat

Frank María

Frank María

Coordinador del Departament Audiovisual y del Màster en Animació Stop Motion. Llicenciat en Belles Arts per la UB.

Coordinador del Departament Audiovisual y del Màster en Animació Stop Motion. Llicenciat en Belles Arts per la UB. Especialista en Imatge i animador especialitzat en Stop Motion.

Fernando de Felipe

Fernando de Felipe

Doctor en Belles Arts.

És autor dels llibres Joel i Ethan Coen: el cinema siamès, Barton Fink: estudi crític, Guió Audiovisual, Adaptació i Ficcions col•laterals: les empremtes de l'11-S a les sèries "made in USA". Ha participat també en les obres col•lectives Imatges per a la sospita, El principi de la fi: novíssim cinema japonès, Imatges del mal, Realitat virtual, Tabú, Arrebato: 25 anys després, El Paradís de Prometeu, Barbet Schroeder: itineraris i dilemes, La caixa llista: televisió nord-americana de culte, Pantalles depredadores i El riure obliqua. És també autor de còmics (L'home que riu, Museum, Black Deker), guionista, script editor i realitzador de cinema i televisió (Darkness, Paraules encadenades, Motel Spaghetti, Toon Toon, Mirant al cel), i crític televisiu de La Vanguardia .

Tim Allen

Tim Allen

Animador Stop Motion internacional.

Tim Allen és un animador Stop Motion professional reconegut mundialmente pels seus treballls.

Durant, els últims anys ha col·laborat en Frankenweenie i Corpse Bride de Tim Burton, Shaun the Sheep, Fantastic Mr Fox, Creature Comforts USA, Magic Piano, Peter & the Wolf, Postman Pat,….així com en multituts de curtmetratges, sèries  i spots de publicitat.

Irene Iborra

Irene Iborra

Guinista, directora i animadora d'stop motion. www.citoplasmas.com

Guionista i directora de cine d'animació, a més d'animadora d'Stop Motion.
Ha escrit i dirigit curtmetratges, sèries, programes de divulgació, etc. per nens i adults. Paral·lelament, ha produït curtmetratges multipremiats amb una productora d'animació especialitzada en Stop Motion, en que hi col·labora, professionalment.
Compagina aquestes activitats amb la docència i l'escriptura en el blog Los Animautas.

www.citoplasmas.com

Fernando Pomares

Fernando Pomares

Especialista en Direcció i Muntatge a l'Escola de Cinema de Catalunya ESCAC. Travelogue Studio

Es va especialitzar en direcció i muntatge a l'escola de cinema de Catalunya ESCAC. El seu curtmetratge "Alt Sauce" ha guanyat diferents premis com a Millor Curtmetratge a Küsterdorf (festival Emir Kusturica) o el Mediterranean Film Fest (Roma) i ha estat oficialment seleccionat per un centenar de festivals com el Short Film Corner de Cannes, Premiers Plans (Angers) o el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. A més de desenvolupar els seus propis projectes, treballa com a guionista, muntador, director i professor. Actualment treballa en la sèrie d'animació infantil Cheeky Anna, que ha co-creat i co-dirigeix ​​amb els estudis d'animació francesos Les Armateurs (Ernest et Celestine) i Folimage (Une vie de xat), tots dos nominats als Oscars.

Travelogue Studio

Eduard Puertas Anfruns

Eduard Puertas Anfruns

Dissenyador industrial i animador stop motion. www.citoplasmas.com www.kineticarmatures.com

Graduat en Disseny Industrial, ha treballat més de cinc anys com responsable de disseny de producte.

Simultàneament, amplia la seva formació com animador i treballa en diversos projectes audiovisuals d'animació.

L'any 2008 funda un estudi d'animació independient especialitzat en la tècnica de l'Stop Motion. Fusionant els coneixements en disseny i animació, l'any 2011 inaugura una web dedicada al disseny i fabricació de ninos articulats para l'stop motion.

Paral.lelament, es dedica a la docència dins l'àmbit del disseny i l'animació.

www.citoplasmas.com

www.kineticarmatures.com

Veure més

Sortides Professionals

Animador Stop Motion en produccions audiovisuals per:

- Productores audiovisuals de cinema

- Agències de publicitat

- Televisió

- Discogràfiques

- Agències de comunicació

- Estudis de Disseny

- Institucions públiques

- Freelance